Οι φράουλες στη διατροφή μας

Οι φράουλες αποτελούν μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων.
Ειδικότερα, αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C.
Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και λοιπών συστημάτων του οργανισμού.
Παράλληλα, βοηθάει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας προσφέροντας μια ασπίδα προστασίας για το δέρμα.
Υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους και σε βιταμίνη Κ, φυλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού κ.α..
Ίσως όμως τα σημαντικότερα συστατικά της είναι ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερη την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές ασκούν σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά, προστατεύουν τα κύτταρα από μεταλλάξεις και από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων, προσφέροντας έτσι υγεία και ευεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr