Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλατιού για ένα παιδί

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν σήμερα ότι οι έφηβοι καταναλώνουν πολλές φορές πολύ μεγαλύτερες δόσεις αλατιού σε σχέση με τους ενήλικες.
Το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς η υψηλή πρόσληψη νατρίου, που αποτελεί το βασικό συστατικό του αλατιού, σχετίζεται σήμερα με την εμφάνιση φλεγμονής και υψηλού σωματικού βάρους, ανεξαρτήτως της ποσότητας των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

Το γεγονός αυτό φάνηκε στα πλαίσια μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. Στην εν λόγω μελέτη, που έγινε σε 766 έφηβους, το 97 % αυτών ανέφεραν πρόσληψη νατρίου η οποία ξεπερνούσε την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Αυτά τα άτομα είχαν επίσης υψηλά επίπεδα σε διάφορους παράγοντες φλεγμονής και δείκτες μελλοντικής παχυσαρκίας.

Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, τα ευρήματα θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες τόσο των γονέων όσο και των ειδικών σε θέματα διατροφής, για περιορισμό της ποσότητας του αλατιού που καταναλώνει ένα παιδί ή ένας έφηβος.

 Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ένα παιδί το αλάτι δεν θα το προσλάβει μόνο από αυτό που βάζει στο φαγητό του, αλλά σε μεγάλες ποσότητες από το φαγητό εκτός σπιτιού, fast food, delivery, πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμες τυρόπιτες και άλλα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr