Οι κίνδυνοι των παραπάνω κιλών για τους νέους ανθρώπους

Μία ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί στη βιβλιογραφία που περιγράφει τις αρνητικές συνέπειες του αυξημένου βάρους για την
υγεία, η οποία δείχνει πως το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μελλοντικά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, επηρεάζουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μη θανάσιμου καρδιακού επεισοδίου και θανάσιμου στεφανιαίου επεισοδίου. Στη μελέτη συμμετείχαν 72.484 γυναίκες για συνολικό διάστημα 32 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέσα σε διάστημα δύο ετών φάνηκε να είναι 1,5 και 2 φορές μεγαλύτερη για υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, αντίστοιχα. Επιπλέον, η πιθανότητα ήταν υψηλότερη μεταξύ των γυναικών που πήραν βάρος κατά το διάστημα από την ενηλικίωση μέχρι τη μέση ηλικία, ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος που είχαν στην ηλικία των 18 ετών.

Από την άλλη, οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες στην ηλικία των 18 ετών είχαν υψηλότερη πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, και μάλιστα, ο κίνδυνος δε φάνηκε να αντιστρέφεται πλήρως από τη μετέπειτα απώλεια βάρους.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας φαίνεται πως η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr