Οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Νέα μελέτη παρουσιάζει το σύνολο των επιπλοκών με τις οποίες συνδέεται η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Για τους σκοπούς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε συστηματική ανασκόπηση μελετών, στην οποία συμπεριέλαβε και προηγούμενες ανασκοπήσεις, αξιολογώντας συνολικά τα αποτελέσματα 573 μελετών.

Η παχυσαρκία της μητέρας, η ύπαρξη δηλαδή δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερου του 30, κατά την έναρξη της κύησης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων για τη μητέρα και το βρέφος, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όσο και μετά το πέρας αυτών. Ειδικότερα, τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία, κατάθλιψη, αυξημένη πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή και εμφάνισης μόλυνσης μετεγχειρητικά.

Ακόμη, η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, γέννησης μεγαλόσωμου βρέφους, εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών και βρεφικού θανάτου περιγεννητικά. Όσον αφορά στο θηλασμό, τα ποσοστά έναρξης θηλασμού είναι χαμηλότερα σε παχύσαρκες γυναίκες, ενώ η πιθανότητα πρόωρης διακοπής του θηλασμού είναι υψηλότερη. Τέλος, φαίνεται ότι η παχυσαρκία της μητέρας αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνιση παχυσαρκίας στο παιδί, ενώ σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης οδηγεί σε μακροχρόνια διατήρηση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στη μητέρα.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή συμβουλευτικής σε παχύσαρκες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προκειμένου να χάσουν βάρος πριν την έναρξη της κύησης, καθώς το όφελος, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους αναμένεται να είναι πολύ σημαντικό.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr