Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition προτείνει ότι η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε αντιοξειδωτικά συστατικά φαίνεται να παίζει ρόλο κλειδί στην εκδήλωση των καρδιο-προστατευτικών επιδράσεών τους.

Παράλληλα, στη Women’s Health Study ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά και στεφανιαία νοσήματα φάνηκε να παρουσιάζει μια ισχυρή και σταθερή μείωση με την αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών.
Μάλιστα, τα συνολικά ποσοστά θανάτου μειώθηκαν κατά 11% και 19% για την κατανάλωση ξηρών καρπών ή βουτύρων αυτών μία φορά την εβδομάδα και 1-4 φορές την εβδομάδα, αντιστοίχως.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μιας μελέτης ανασκόπησης, η οποία εξέτασε τα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις μεγάλες προοπτικές επιδημιολογικές μελέτες, την Adventist Health Study, την Iowa Women’s Study, τη Nurses’ Health Study και τη Physician’s Health Study. Η ανάλυση του συνόλου των δεδομένων έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα παρουσίασαν 37% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σχέση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Κάθε επιπλέον μερίδα ανά εβδομάδα συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου κατά 8,3%.

Η πλούσια σύσταση των ξηρών καρπών σε ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά επάγει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, με την προστασία της καρδιάς και των αγγείων να αποτελούν τις πιο σαφώς τεκμηριωμένες. Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει θέση στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής καθώς άλλωστε προτείνεται και από τη Μεσογειακή διατροφή. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις ποσότητες των ξηρών καρπών που καταναλώνονται, καθώς η μη λελογισμένη κατανάλωση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Έτσι, προτείνεται η κατανάλωση 4 μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα για την εκδήλωση των καρδιο-προστατευτικών δράσεών τους, με τη μερίδα να κυμαίνεται από 6 έως 10 τεμάχια ανάλογα το είδος του ξηρού καρπού που επιλέγεται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr