Οι λύσεις για να αποφύγετε την εμφάνιση δυσκοιλιότητας κάνοντας δίαιτα

Δεν είναι λίγες οι φορές που η έναρξη μιας δίαιτας απώλειας βάρους συνοδεύεται και από εμφάνιση δυσκοιλιότητας, η οποία προκαλεί
ενόχληση και δυσφορία στο άτομο και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του. Επιπλέον, στην περίπτωση της δίαιτας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ένδειξη της ζυγαριάς ή και να οδηγήσει σε διακοπή του προγράμματος, εάν το άτομο δε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η εμφάνιση δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η απότομη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, η μείωση του όγκου των κοπράνων εξαιτίας της χαμηλότερης πρόσληψης τροφής ή ακόμη και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαταραχή που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί με κατάλληλους διαιτητικούς «χειρισμούς».

Ειδικότερα, είναι σημαντικό κατά την έναρξη μιας δίαιτας απώλειας βάρους, η πρόσληψη φυτικών ινών να αυξάνεται σταδιακά, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ήταν αρκετά χαμηλή. Επιπλέον, η αύξηση της κατανάλωσης πλούσιων πηγών φυτικών ινών θα πρέπει να συνοδεύεται και από επαρκή πρόσληψη υγρών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.

Τέλος, η συστηματική κατανάλωση πρωινού γεύματος, η φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση πηγών πρεβιοτικών (ολικής άλεσης δημητριακά, λαχανικά και φρούτα όπως κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, αγκινάρα και μπανάνα, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα) και προβιοτικών (γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα) μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr