Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ασθένεια του νευρικού συστήματος, η οποία οφείλεται στον εκφυλισμό της μέλαινας ουσίας. Η μέλαινα ουσία είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση των μυών.

Η προσβολή της συγκεκριμένης περιοχής έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή ντομπαμίνη και άρα την ατελή μεταγωγή σημάτων από τον εγκέφαλο για τον έλεγχο της κίνησης των μυών.
Η νόσος υποβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο ζωής των πασχόντων και οι επιστήμονες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης της νόσου.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μίας μελέτης που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σηάτλ και η οποία συμπεριέλαβε 490 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Πάρκινσον και 644 υγιείς εθελοντές.

Τα αποτελέσματα λοιπόν υποστήριξαν μια σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου με την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε διαιτητική νικοτίνη, με σαφές όφελος από την κατανάλωση πιπεριών.
Μάλιστα, η προστατευτική δράση φαίνεται να είναι πιο εμφανής σε άνδρες και γυναίκες που δεν έκαναν χρήση καπνού, ο οποίος περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης από τα τρόφιμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν « Τα αποτελέσματα της μελέτης θέτουν τις πρώτες ενδείξεις πως η διαιτητική νικοτίνη μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της νόσου, ενώ παράλληλα δεν έχει τις συνεπακόλουθες τοξικές επιδράσεις της νικοτίνης του καπνού».

Πρόσθετες μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης καταλήγοντας στη διαμόρφωση νέων δράσεων για την πρόληψη της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr