Πολύ συχνά ακούμε τους επιστήμονες στο χώρο της υγείας να επισημαίνουν τρόφιμα που μπορούν να εκδηλώνουν πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες.
Αλλά τι είναι στην πραγματικότητα αυτά τα ξεχωριστά συστατικά των τροφίμων;

Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα ενώσεων που απαντώνται κατά αποκλειστικότητα στο φυτικό βασίλειο, ενώ η ανεύρεση τους σε ζωικά προϊόντα προέρχεται από την κατανάλωση αυτών μέσω της τροφής των ζώων.
Ουσιαστικά, οι πολυφαινόλες αποτελούν δευτερογενή προϊόντα μεταβολισμού των φυτών και σκοπό έχουν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του φυτού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Επί παραδείγματι, η φλούδα του μήλου σε σχέση με το εσωτερικό του είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ως σκοπό να το προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από επιβλαβή έντομα.

Οι πολυφαινόλες δεν αποδίδουν θερμίδες και η απουσία τους είναι συμβατή με τη ζωή του ανθρώπου σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Παρόλα αυτά τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλαπλά και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Τα σπουδαιότερα αυτών είναι η αντιοξειδωτική δράση, η επίδραση στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών και την απορρόφηση μεταλλικών κατιόντων, η αντικαρκινική δράση, η αντιμικροβιακή δράση και οι αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Τρόφιμα στα οποία έχουν αποδοθεί ευεργετικές επιδράσεις εξαιτίας του υψηλού σε πολυφαινόλες περιεχόμενό τους είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το κακάο, ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το τσάι και άλλα αφεψήματα βοτάνων.

Όσο εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα φυτικής προέλευσης τόσο αυξάνουμε την πρόσληψη των ιδιαίτερα ευεργετικών αυτών συστατικών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε και τα πολλαπλά άλλα οφέλη των τροφίμων φυτικής προέλευσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr