Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας, όπου υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των παιδιών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Μάλιστα, δεν πρόκειται για μια διαταραχή που αφορά μόνο την εμφάνιση και την ψυχολογία των παιδιών, αλλά αντίθετα, «απειλεί» και την υγεία τους.

Και αυτό, γιατί το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην παιδική και εφηβική ηλικία, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, όχι μόνο μελλοντικά, αλλά και άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι όλο και περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδη διήθηση του ήπατος, αναπνευστικά προβλήματα όπως η άπνοια ύπνου και το άσθμα, μυοσκελετικές διαταραχές, καθώς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πρόωρη ήβη ή/και εμμηναρχή.

Από την άλλη, ακόμη κι αν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν παύει να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, τα οποία μάλιστα μπορεί να παρουσιαστούν νωρίς στην ενήλικο ζωή. Συνεπώς, μην αμελείτε την αξιολόγηση του βάρους του παιδιού σας, η οποία θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες, που μπορούν να σας δώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές, σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr