Οι θερμίδες της εγκυμοσύνης

«Τώρα θα πρέπει να τρως για δύο» είναι μια από τις πρώτες φράσεις που ακούει από συγγενείς και φίλους μια γυναίκα, όταν ανακοινώνει πως είναι έγκυος.
Στην πραγματικότητα, η παραπάνω φράση απέχει πολύ από τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας και των διεθνών επιστημονικών φορέων.

Έτσι, αν και οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η εν λόγω αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς. Ειδικότερα, κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν απαιτείται επιπλέον πρόσληψη θερμίδων, ενώ στο 2ο και 3ο τρίμηνο συστήνεται αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης κατά περίπου 300 θερμίδες ανά ημέρα.

Βέβαια, είναι σημαντικό, αυτές οι επιπλέον θερμίδες να ενταχθούν σε ένα συνολικά ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο, ώστε να καλύπτονται και οι αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή έκβαση της κύησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνολικές ενεργειακές απαιτήσεις μιας εγκύου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας αλλά και του στόχου για υγιή ρυθμό αύξησης του βάρους, ανάλογα με το αρχικό σωματικό βάρος της μητέρας. Επομένως, η στενή συνεργασία με το γυναικολόγο κι έναν επαγγελματία διαιτολόγο μπορεί να εξασφαλίσει ένα εξατομικευμένο, πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου σε όλη τα στάδια της κύησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr