Η σύσταση των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα της συμβατικής καλλιέργειας μπορεί να διαφοροποιείται. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στο ότι τα βιολογικά φυτά μεγαλώνουν κάτω από περισσότερο στρεσογόνες συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τη σύστασή τους σε θρεπτικά συστατικά.

Έτσι λοιπόν, ντομάτες που μεγαλώνουν σε οργανικές φάρμες έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σακχάρων, βιταμίνης C και συστατικών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες συγκρινόμενες με εκείνες που μεγαλώνουν κάτω από συνθήκες συμβατικής καλλιέργειας, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο ανοιχτό περιοδικό PLOS ONE από το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της Ceara στην Βραζιλία.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συγκρίνοντας το βάρος των δύο ειδών ντομάτας βρήκαν ότι οι ντομάτες που μεγάλωναν σε οργανικές φάρμες ήταν 40% μικρότερες σε σχέση με τις συμβατικές. Παράλληλα, λόγω της έκθεσής τους σε περισσότερο στρεσογόνες συνθήκες είχαν υψηλότερη συγκέντρωση φυσικών σακχάρων, βιταμίνης C και λυκοπενίου.

Στηριζόμενοι στις παραπάνω παρατηρήσεις οι επιστήμονες πρότειναν ότι οι μέθοδοι καλλιέργειας τόσο για τα φρούτα όσο και για τα λαχανικά θα πρέπει να έχουν ως σκοπό να εξισορροπήσουν τα υπέρ και τα κατά που μπορεί να επιφέρει η μείωση των παραγόντων στρες στην καλλιέργειά τους.

Επομένως, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι η ελαχιστοποίηση των συνθηκών στρες στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στη σύστασή των παραγόμενων προϊόντων σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα δεν αποτελεί μια δόκιμη επιλογή ούτε για τη φύση αλλά ούτε και για τους καταναλωτές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr