κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου.
Είναι σήμερα γνωστό ότι η υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου.
Ωστόσο νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης από ερευνητές των πανεπιστημίων Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και King’s του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε σε 77.000 παχύσαρκους ασθενείς, εκείνοι που είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για απώλεια βάρους είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αιτιολογηθεί είτε από τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών μετά από τέτοια χειρουργεία, είτε στην αλλαγή του βακτηριακού πληθυσμού που αποικίζει το έντερό μας και επηρεάζει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στα συμπεράσματα της μελέτης σημειώνεται, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και από άλλες μελέτες της σχέσης ανάμεσα σε βαριατρικές επεμβάσεις και την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου.

Ωστόσο, είναι άλλη μία ένδειξη για το πόσο σημαντικό είναι να πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα στην επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr