Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερόλης περιέχουν β – γλυκάνες.

Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών και προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη. Η κύρια δράση τους, η οποία πιστοποιείται από επιστημονικές μελέτες, αφορά τον καλύτερο έλεγχο και τη μείωση της χοληστερόλης.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν σήμερα ότι η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία. Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι β γλυκάνες μειώνουν τη χοληστερόλη και ασκούν την καρδιοπροστατευτική τους δράση φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και των άλλων λιπαρών ουσιών στο έντερο.. Έτσι, η χοληστερόλη στο αίμα μειώνεται και δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή των λιποπρωτεϊνών (π.χ. LDL χοληστερόλη).

Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης από βρώμη και κριθάρι σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Τρόφιμα τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη β γλυκανών σε σημαντικές ποσότητες είναι σνακ όπως Cream Crackers από κριθάρι και βρώμη με β γλυκάνες. Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη παρέχει 1g β-γλυκάνης, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόσληψη της ποσότητας β γλυκανών που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως για τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr