Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις φυτικές στανόλες και τη μείωση της χοληστερίνης

Η μείωση της χοληστερόλης είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Οι περισσότεροι που έχουν μια υψηλή χοληστερίνη επιθυμούν να τη μειώσουν με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο.
Και ο πιο φυσικός από όλους είναι η καθημερινή μας διατροφή. Προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια νέα συστατικά τίθενται στη διάθεση των επιστημόνων υγείας και διατροφής, αλλά και του ίδιου του καταναλωτή. Συστατικά που μπορούμε να βρούμε σε τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε. Από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι φυτικές στανόλες, με πολύ σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία του οργανισμού.

Οι φυτικές στανόλες αποτελούν το συστατικά που μας βοηθάνε να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας σε λειτουργικά τρόφιμα για μείωσης της χοληστερίνης, όπως μαργαρίνες και λευκά τυροκομικά προϊόντα – τυριά. Μοιάζουν σημαντικά με τη χοληστερίνη, σε αντίθεση όμως με αυτή, δεν απορροφώνται σχεδόν καθόλου από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν κάποιος καταναλώσει τρόφιμο που περιέχει φυτικές στανόλες και παράλληλα μέσα στο ίδιο τρόφιμο ή σε άλλα που καταναλώνονται υπάρχει χοληστερίνη, οι στανόλες αντικαθιστούν τη χοληστερίνη στα κύτταρα του εντέρου, με συνέπεια αυτή (δηλαδή η χοληστερίνη) να μην απορροφάται από τον οργανισμό και να αποβάλλεται.

 Με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα και σύμφωνα με τηην EFSA (Επιτροπή για την Ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι φυτικές στανόλες και τα τρόφιμα που τις περιέχουν, αποδεδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης κατά 8 – 10 %, στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Δυστυχώς αν και εξαιρετικής σημασίας συστατικά οι φυτικές στανόλες περιέχονται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα από τα 2 γραμμάρια που χρειαζόμαστε ημερησίως για να μειώσουμε τη χοληστερίνη μόλις το 5 – 6 % μπορεί να προσφέρει ένα τυπικό ημερήσιο διαιτολόγιο.

 Για το λόγο αυτό, σήμερα η βιομηχανία έχει προχωρήσει στον φυσικό εμπλουτισμό τροφών, κυρίως μαργαρινών και λευκού τυριού με φυτικές στανόλες. Η παρουσία μάλιστα ενός λευκού τυριού (όπως η φέτα), το οποίο περιέχει φυτικές στανόλες, αποτελεί για τους ειδικούς του χώρου της διατροφής αλλά πάνω από όλα για τους ίδιους τους ασθενείς ένα εξαιρετικό εργαλείο. Ένα μέσο για να κρατήσουμε γευστική, απολαυστική και πάνω από όλα ελληνική, μια διατροφή η οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr