Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα προγράμματα ομαδικής γυμναστικής

Εδώ και πολλά χρόνια στα γυμναστήρια έχει αναπτυχτεί και ένας άλλος τρόπος εκγύμνασης, αυτός των ομαδικών προγραμμάτων. Η ομαδική άσκηση στο γυμναστήριο έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Μεταξύ των άλλων:

1. Με την παρέα είναι όλα καλύτερα
Ο περισσότερος κόσμος νιώθει καλύτερα εάν γυμνάζεται μαζί με άλλους, φίλους του, γνωστούς ακόμη και άγνωστους. Συνήθως η παρότρυνση των φίλων για να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα αυξάνει τα ποσοστά συμμετοχής.

2. Σωστή άσκηση – ασφάλεια
Με την επίβλεψη του γυμναστή, την σωστή επιλογή των ασκήσεων και τον ρυθμό που ακολουθείται στο πρόγραμμα, αρκετές φορές και με την χρήση αλτήρων, μπαρών, μπάλων, λάστιχων κ.α., πετυχαίνουμε σωστή άσκηση και στοχευμένη. Η επιβάρυνση του οργανισμού είναι η σωστή και η απόδοση καλύτερη από κάποιον που μπορεί να ασκείται χαλαρά με μηχανήματα. Επίσης με την συνεχή επίβλεψη του γυμναστή – γυμνάστριας επιτυγχάνεται η προστασία των ασκούμενων από λανθασμένες εκτελέσεις των ασκήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στο σώμα.

3. Κίνητρο
Με την συχνή επαφή γυμναστή – ασκούμενου και την ανατροφοδότηση δημιουργείται ένα καλό κίνητρο για τη συνέχεια. Είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι συμμετέχοντες σε ομαδικά προγράμματα δεν βαριούνται και συνεχίζουν την προπόνηση σταθερά.

4. Χωρίς σπατάλη χρόνου
Το γεγονός ότι τα μαθήματα γίνονται σε συγκεκριμένες ημέρες με συγκεκριμένη διάρκεια που δεν ξεπερνά τη μία ώρα, βοηθούν στην οργάνωση του χρόνου μας. Επιπλέον, αποφεύγουμε και την καθυστέρηση που παρατηρείται στις ουρές που σχηματίζονται στα μηχανήματα και τα όργανα ασκήσεων.

5. Δεν είναι δύσκολα
Κάποια άτομα αντικρίζουν με δέος μια τάξη που ασκείται σε ομαδικό πρόγραμμα. Πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να το ακολουθήσουν ενώ κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί και να γελοιοποιηθούν. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει γιατί τα περισσότερα προγράμματα απευθύνονται στον μέσο ασκούμενο και δεν έχουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Εξάλλου σε ένα γυμναστήριο υπάρχουν διάφορα προγράμματα, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει. Ούτε ο φόβος της γελοιοποίησης πρέπει να υπάρχει γιατί όλοι έτσι νιώθουν την πρώτη φορά. Μετά τη συμμετοχή τους ανακαλύπτουν ότι μπορούν εύκολα να βγάλουν το πρόγραμμα και νιώθουν ωραία που συμμετέχουν ως ομάδα σε μια κοινή προσπάθεια για πιο σωστή υγεία και πιο ωραίο σώμα.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr