Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το φαγόπυρο στη διατροφή σας

Το φαγόπυρο αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία τροφίμου, που πολλοί επιλέγουν αντί για ψωμί. Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το είναι ένα δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας σπόρος φρούτου.
Το όνομά του προέρχεται από την ολλανδική λέξη bockweit , που σημαίνει “σιτάρι οξιάς. Ενώ είναι παρόμοιου μεγέθους με στάρι, διαθέτει ένα μοναδικό τριγωνικό σχήμα. Προκειμένου να είναι βρώσιμο, το εξωτερικό κύτος πρέπει να απομακρυνθεί, μία διαδικασία που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό άλεσης .

Πωλείται είτε άψητό είτε ψημένο, με το τελευταίο πολλές φορές να ονομάζεται «kasha», από το οποίο φτιάχνεται και ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό πιάτο. Το άψητο φαγόπυρο έχει μια μαλακή, λεπτή γεύση, ενώ το ψημένο γεύση ξηρού καρπού. Χρησιμοποιείται σε αλεύρι και λόγω του ότι δεν περιέχει γλουτένη, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη.

Από θρεπτικής άποψης είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου , μαγνησίου, χαλκού, και φυτικών ινών. Περιέχει δύο φλαβονοειδή τη ρουτίνη και την κερκετίνη, με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ίσως όμως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης και της λυσίνης. Για το λόγο αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα που δεν τρώνε κρέας ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr