Όλη η αλήθεια για την εχινάκια

Η εχινάκια είναι ένα φυτό της βορείου Αμερικής που χαρακτηρίζεται από ακανθωτούς ανθισμένους μοβ κώνους, που το κάνουν να προσομοιάζει με την κοινή σε όλους μαργαρίτα.
Σήμερα, η εχινάκια έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Έτσι λοιπόν, διάφορα μέρη αυτού του φυτού όπως η ρίζα, τα άνθη και τα φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή διαιτητικών συμπληρωμάτων. Τα πιο ευρέως διαθέσιμα εμπορικά σκευάσματα εχινάκιας είναι η Echinacea angustifolia, η Echinacea pallida και η Echinacea purpurea.

Πολλά ενεργά συστατικά απαντώνται στο συγκεκριμένο βότανο, μεταξύ των οποίων πολυσακχαρίτες υψηλού μοριακού βάρους, γλυκοπρωτεΐνες, φλαβονοειδή, αλκαμίδια και φαινολικά οξέα.
Μια από τις πιο μελετημένες δράσεις του συγκεκριμένου φυτού είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μπορεί να αυξάνει την παραγωγή κυτταροκινών από τα μακροφάγα, να επάγει την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων και τη δραστηριότητα των μακροφάγων.

 Λόγω των συγκεκριμένων δράσεων, η λήψη του βοτάνου συστήνεται για τη θεραπεία κρυολογημάτων, λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος και των συμπτωμάτων της γρίπης. Οι μετα-αναλύσεις μελετών έδειξαν ότι αποτελεσματικότητα του βοτάνου στη θεραπεία του κρυολογήματος και των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού ήταν ενθαρρυντική αλλά όχι οριστική.

Επίσης, η τοπική χρήση του συστήνεται σε περιπτώσεις επιφανειακών τραυμάτων, εκζέματος ακόμα και ψωρίασης.

Οι δόσεις που συστήνονται είναι 500 έως 1000 mg την ημέρα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας ή τσαγιού με το μέγιστο χρήσης του να ορίζεται στις 6 με 8 εβδομάδες, εάν και η χρήση του για 10-14 μέρες είναι επαρκής αφού η αποτελεσματικότητά του φαίνεται να μειώνεται μετά από αυτό το διάστημα.

Η χρήση σκευασμάτων εχινάκιας αντενδείκνυται σε άτομα σε συστηματικές διαταραχές ή διαταραχές της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr