Αν φαντάζεστε ένα τρόφιμο ή κάποιο θρεπτικό συστατικό ή κάποιο αδυνατιστικό προϊόν, που με το που το τρώτε ή το παίρνετε πηγαίνει και κινητοποιεί ή διαλύει το συσσωρευμένο λίπος σας, δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει.
Αν πάλι διαβάζετε σε περιοδικά ή sites ή ακόμη και ακούτε σε διαφημίσεις τέτοια πράγματα, μην τα πιστεύετε σε καμία περίπτωση.

Ας δούμε όμως τα πράγματα λογικά και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν. Το να χάσουμε βάρος και να κινητοποιήσουμε το λίπος μας είναι μια διαδικασία που σχετίζεται με πολλούς μηχανισμούς. Με απλά λόγια όμως ουσιαστικά όταν οι θερμίδες που τρώμε δεν επαρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, δηλαδή είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του κινητοποιεί τις αποθήκες του, δηλαδή το λίπος.

 Άρα, εστιάζουμε σε δύο βασικές παραμέτρους:

1) Στο να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων

2) Στο να αυξήσουμε την κατανάλωση τους, δηλαδή να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας.

Εδώ λοιπόν «πατάνε» τα περισσότερα αδυνατιστικά. Είτε περιέχουν κάποια συστατικά που μπλοκάρουν την απορρόφηση συνήθως του λίπους ή μειώνουν λίγο την όρεξή μας, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο σώμα μας λιγότερες θερμίδες, είτε ενισχύουν ελαφρώς το βασικό μας μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις μας. Αυτά και μόνο. Ούτε μεταφέρουν το λίπος από την κοιλιά ή τους γλουτούς προς τα έξω ούτε μας αδυνατίζουν από μόνα τους. Αποτελούν κάποια εργαλεία, που υπό προϋποθέσεις μπορεί ελαφρώς να βοηθήσουν.
Αν όμως δεν μειώσετε παράλληλα το φαγητό και δεν ασκηθείτε και λίγο, μην περιμένετε τα κιλά να φύγουν ως μάννα εξ ουρανού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr