Καλωσορίζουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης (29/09 – 05/10).
Εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάθε χρόνο ευαισθητοποιούνται για τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στις χώρες μέλη της Ε.Ε. υπό την σκέπη της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης έχει σαν στόχο να υπενθυμίσει τα οφέλη που προκύπτουν από έναν ενεργό και δραστήριο τρόπο ζωής καθώς και από τη συστηματική ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες. Στα πλαίσια της Εβδομάδας Κίνησης, οργανώνονται πανευρωπαϊκά περισσότερες από 1800 εκδηλώσεις που αφορούν… τί άλλο, πάρα την ίδια την κίνηση! Το 2013 με αφορμή αυτές της εκδηλώσεις, μπήκαν σε κίνηση 500,000 ευρωπαίοι σε 33 χώρες και στόχος είναι μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 100 εκατομμύρια!

Μέχρι στιγμής διεκδικούμε την πρωτιά στο… καθισιό!
Είναι γεγονός ότι το “καθισιό” αποτελεί την πιο δημοφιλή «δραστηριότητα», με πολλούς από εμάς να κάθονται για 8 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Ακόμα και άτομα τα οποία μπορεί να γυμνάζονται συστηματικά τείνουν να περνούν τον περισσότερο από τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας καθιστοί σε μία καρέκλα.
Αυτό το «καθιστικό» μοντέλο ζωής φαίνεται ότι ακολουθούν πολλοί πολίτες αρκετών ευρωπαϊκών κρατών με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα της χώρας μας. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2013) για την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα1, το 59% των Ελλήνων δεν πραγματοποιεί κανενός είδους συστηματική σωματική δραστηριότητα, ενώ ένα επιπλέον 10% δηλώνει ότι σπάνια κάνει κάποιο είδος συστηματική σωματικής δραστηριότητας. Συνολικά δηλαδή το 69% του Ελληνικού πληθυσμού είναι σωματικά αδρανές!

Καθισιό και παχυσαρκία πάνε πακέτο…
Οι συνέπειες που προκαλεί ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι πολλές και ανάμεσά τους εξέχουσα θέση κατέχει η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία δεν είναι απλά μια «κατάσταση» αλλά μια σοβαρή νόσος, η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία (ενδεικτικά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, προκαλεί μυοσκελετικά προβλήματα κ.λπ.), αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, μειώνει την αποδοτικότητα στην εργασία, κ.α. Σε αντιδιαστολή με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα δίνουμε έμφαση και στα δύο σκέλη του Ενεργειακού Ισοζυγίου. Με άλλα λόγια, σήμερα δίνουμε έμφαση όχι μόνο στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε με την τροφή, αλλά ταυτόχρονα και σε εκείνες που «καίγονται». Η λύση είναι στα “πόδια” μας.

Ας αυξήσουμε την κίνηση με κάθε ευκαιρία!
Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο, αλλά όταν έχεις συνοδοιπόρους, γίνεται πιο εύκολη. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης διοργανώνονται στη χώρα μας συνολικά 45 σχετικές εκδηλώσεις ανοιχτές προς όλους. Βρες ποια εκδήλωση είναι κοντά στην περιοχή σου και ακολούθησε τη! Αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργική σκέψη.
Λίγο περπάτημα ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο, ένας περίπατος μετά το φαγητό, χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ένας καφές στο χέρι αντί για την καφετέρια, χρήση ποδήλατου ως μέσου μεταφοράς, το ανεβοκατέβασμα με τις σκάλες, η κηπουρική, οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα με το σκύλο είναι ορισμένες μόνο από τις καθημερινές δραστηριότητες που μπορούμε να επιλέξουμε να πραγματοποιούμε συστηματικά. Δεν χρειάζεται να γίνουμε πρωταθλητές για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Αρκούν κάποια παραπάνω βήματα – αρκεί να γίνονται καθημερινά!
Ενημερώσου για τις εκδηλώσεις στη χώρα μας εδώ:

http://www.moveweek.eu/filter_country/13

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr