Όταν η ζυγαριά σταματάει να πέφτει κάνοντας δίαιτα

Ξεκινώντας μια προσπάθεια για να χάσει κανείς βάρος, το πρώτο που κάνει είναι να μειώσει το φαγητό του, ούτως ώστε οι θερμίδες που προσλαμβάνει να είναι λιγότερες από εκείνες που χρειάζεται.
Τότε το σώμα του για να εξασφαλίσει τα προ το ζην, δηλαδή να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια, χρησιμοποιεί τα αποθέματά του, δηλαδή το αποθηκευμένο λίπος, το οποίο και «καίει», για να πάρει ενέργεια. Κατά αυτόν τον τρόπο χάνουμε βάρος.

Αυτό που πρέπει ωστόσο να τονιστεί είναι ότι ο οργανισμός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αντιλαμβάνεται ότι αυτά που του δίνουμε με την τροφή μας είναι λιγότερα από εκείνα που χρειάζεται. Και τότε τι κάνει; Μειώνει τις ανάγκες του. Ρίχνει τις απαιτήσεις του, ώστε αυτά που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής να του είναι αρκετά για να λειτουργήσει.
Εκεί μπορεί η ζυγαριά να «κολλήσει».
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι το να «κολλήσουμε» κάποια στιγμή κάνοντας δίαιτα είναι κάτι φυσιολογικό, το οποίος όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Αν υπάρχει περιθώριο μειώνουμε λίγο ακόμη το φαγητό μας.
Το βασικότερο όμως που πρέπει να γίνει ώστε να μην χρειάζεται να τρώμε όλο και λιγότερο, είναι να αυξήσουμε την ενεργειακή μας δαπάνη, τις θερμίδες δηλαδή που καίμε κάθε ημέρα, ενισχύοντας την καθημερινή μας φυσική δραστηριότητα.
Αν αυτό γίνει από την αρχή της δίαιτας και συστηματικά, τότε μπορεί και να μην κολλήσουμε καθόλου, αφού μέσω της γυμναστικής μπορούμε να κρατάμε το μεταβολισμό μας σταθερά υψηλά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr