Ουσίες και συμπληρώματα που κινητοποιούν το λίπος

Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαμε να εντάξουμε ουσίες και συμπληρώματα που περιέχουν κάποιο συστατικό που συμμετέχει στο μεταβολισμό και βοηθάει στην
καλύτερη και ευκολότερη κινητοποίηση του σωματικού μας λίπους, όταν φυσικά ακολουθούμε μια σωστή διατροφή και συνήθως ασκούμαστε.

 Τα πιο γνωστά συστατικά που θα βρείτε σε αυτά τα συμπληρώματα είναι ένα λιπαρό οξύ το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, (γνωστό στους κύκλους των γυμναστηρίων και όχι μόνο ως CLA – Conjugated Linoleic Acid), η καρνιτίνη και η λεκιθίνη.

Η Καρνιτίνη ανακαλύφθηκε το 1905 και φαίνεται ότι σχετίζεται με την κινητοποίηση του λίπους από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την λεκιθίνη.
H λεκιθίνη θεωρείται ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς θεωρείται ότι είναι φυσικός λιποδιαλύτης. Ωστόσο επιστημονικά στοιχεία μπορεί να την συνδέουν με το μεταβολισμό του λίπους, από μόνη της όμως δεν μπορεί να μας αδυνατίσει..

Η κατηγορία αυτή των συμπληρωμάτων θα μπορούσε σαφέστατα να θεωρηθεί πιο ακίνδυνη και με λιγότερες παρενέργειες, ωστόσο και εδώ, όπως άλλωστε και για οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συστήνουμε κανείς πάντα να συμβουλεύεται κάποιο γιατρό ή επιστήμονα διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Φυσικά, όπως λέμε και για όλα τα υπόλοιπα συμπληρώματα που σχετίζονται με την απώλεια βάρους – λίπους, είναι απλά βοηθητικά εργαλεία σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο και στη συστηματική φυσική μας δραστηριότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr