Όχι δίαιτα μετά τις διακοπές

Για κάποιους οι διακοπές οδεύουν προς το τέλος. Επιστρέφοντας λοιπόν η ζυγαριά μας βρίσκει και με παραπάνω κιλά αλλά το κυριότερο με απώλεια κάθε προγραμματισμού όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες.
Εκεί δεν χρειάζεται πανικός. Πείτε όχι στην αυστηρή δίαιτα αμέσως μετά τη διατροφική απελευθέρωση του καλοκαιριού.
Αυτό που πρώτα από όλα απαιτείται είναι η επαναφορά ενός σωστού διατροφικού προγραμματισμού.

Να διορθώσουμε δηλαδή τα λάθη του καλοκαιριού. Ενός καλοκαιριού που η συχνότητα των γευμάτων είναι πιο αραιή, καθώς πολλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα μόνο γεύμα, συνήθως προς το βράδυ, ενώ ακόμη κι όταν υπάρχει και μεσημεριανό, η κατανάλωση βραδινού γεύματος μετατοπίζεται προς πιο βραδινές ώρες. Επίσης, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωση αλκοόλ, η οποία αρκετές φορές ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια.
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Είναι σημαντικό η μέρα μας να περιλαμβάνει και πάλι αρκετά γεύματα, ιδανικά ένα πρωινό, δύο ενδιάμεσα σνακς, ένα μεσημεριανό γεύμα και ένα πιο ελαφρύ βραδινό. Ακόμη και άτομα που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι είναι σημαντικό να υιοθετήσουν ακόμη και στο χώρο της δουλειάς την κατανάλωσης μικρογευμάτων, όπως φρούτων, γιαουρτιού, χυμών …, μέχρι το κυρίως γεύμα.
Ιδιαιτέρως όσον αφορά το πρωινό, είναι απαραίτητη η παρουσία του, καθώς αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών και υδατάνθρακες, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού, φρούτων και φρουτοχυμών. Η έλλειψη του πρωινού δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία πείνας και στέρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα για βουλιμικά «τσιμπολογήματα».

Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να μην μειώσουμε μετά τα μπάνια και την έντονη δραστηριότητα του καλοκαιριού είναι η φυσική δραστηριότητα. Κι αυτό, καθώς πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο η επαναφορά στην εργασιακή πραγματικότητα να συνοδεύεται από μείωση της καθημερινής μας φυσική δραστηριότητας, γεγονός το οποίο σαφέστατα δεν θα πρέπει να συμβεί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr