Παχυσαρκία και καρκίνος στο πάγκρεας

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου, δείχνει πως η ύπαρξη υπερβάλλοντος σωματικού βάρους συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στο πάγκρεας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 963,317 ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου, τους οποίους παρακολούθησαν για 32 χρόνια. Συνολικά, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος βρέθηκε να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από παγκρεατικό καρκίνο.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως η αύξηση της πιθανότητας θανάτου από τη νόσο ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των εθελοντών που είχαν αυξημένο βάρος σε νεαρότερες ηλικίες, συγκριτικά με εκείνους που ήταν υπέρβαροι σε μεγαλύτερη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην ηλικία των 30-49 ετών φάνηκαν να έχουν 25% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στο πάγκρεας, έναντι 19%, 14% και 13% για όσους είχαν αυξημένο βάρος στην ηλικία των 50-59, 60-69 και 70-89 ετών, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το υπερβάλλον βάρος πιθανόν να συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο πάγκρεας πιο ισχυρά από ότι είχε φανεί μέχρι σήμερα. Κλείνοντας, σχολιάζει πως όσο νωρίτερα εμφανίζεται το υπερβάλλον σωματικό βάρος στη ζωή των ενηλίκων, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η πιθανότητα θανάτου από τη νόσο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr