Οι παγίδες του φούρνου για το βάρος σας

Τα αρτοσκευάσματα αποτελούν μια «οικογένεια» τροφίμων που περιλαμβάνει πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων, γλυκών και αλμυρών, υγιεινών και ανθυγιεινών, πλούσιων και «φτωχών» σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συνεπώς, είναι πολύ χρήσιμο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχουν στα τρόφιμα της εν λόγω κατηγορίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Αρχικά, ένα από τα βασικότερα σημεία προσοχής είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, συστατικά που όταν προσλαμβάνονται σε υψηλές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων. Επομένως, θα ήταν καλό να αποφεύγεται ή να περιορίζεται η κατανάλωση προϊόντων όπως κέικ, μπισκότα, κρουασάν, κράκερ, σφολιάτες και προϊόντα ζύμης.

Αντίθετα, συστήνεται η επιλογή αρτοσκευασμάτων ολικής άλεσης, που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διατίθενται όλο και περισσότερα προϊόντα αρτοποιίας παρασκευασμένα από αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο στους φούρνους όσο και στα σουπερμάρκετ. Βέβαια, το γεγονός ότι ένα προϊόν περιέχει δημητριακά ολικής άλεσης δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι είναι «υγιεινή» επιλογή, καθώς μπορεί να περιέχει και άλλα υλικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε «ανθυγιεινά» συστατικά. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ένα «μαύρο» αρτοσκεύασμα πιθανόν να μην είναι ολικής άλεσης, καθώς το χρώμα μπορεί να οφείλεται στο είδος αλεύρου που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ακόμη και ένα «υγιεινό» αρτοσκεύασμα, φτιαγμένο με αλεύρι ολικής άλεσης, μπορεί να έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, ειδικά αν περιέχει σπόρους ή ξηρούς καρπούς. Συνεπώς, το «κλειδί» βρίσκεται όχι μόνο στο είδος του προϊόντος που θα προτιμήσουμε, αλλά και στην ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης. Έτσι, εάν για παράδειγμα επιλέξετε πολύσπορα κριτσίνια για ενδιάμεσο σνακ ή κάποιο σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης για ελαφρύ γεύμα, φροντίστε να μην «παρασυρθείτε» και δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώσετε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr