Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών συνδέονται στενά με την υγεία και την ανάπτυξή τους, αφού μέσω της διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη όλων των

συστατικών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη φυσιολογικού ρυθμού ανάπτυξης, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και την προστασία του οργανισμού από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει τη διατροφή των παιδιών, είναι η ποικιλία. Ειδικότερα, στόχος θα πρέπει να είναι η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες –φρούτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακών, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί- και ταυτόχρονα η εναλλαγή των τροφίμων που καταναλώνονται από κάθε ομάδα. Με άλλα λόγια, οι γονείς δε θα πρέπει να «επαναπαύονται» εάν το παιδί καταναλώνει 1-2 διαφορετικά φρούτα, λαχανικά ή όσπρια –που συνήθως αποτελούν τις πιο «δύσκολες» επιλογές-, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν ποικιλία επιλογών, παροτρύνοντας το παιδί έστω να δοκιμάσει κάτι καινούργιο.

Η σημασία της ποικιλίας, εντοπίζεται στο γεγονός ότι κάθε τρόφιμο διαθέτει ένα ιδιαίτερο «προφίλ» θρεπτικών συστατικών και συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των επιλογών στο διαιτολόγιο, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να καλύπτονται οι ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η συχνή έκθεση των παιδιών σε μεγάλη ποικιλία επιλογών, έχει φανεί ότι μπορεί να βελτιώσει την αποδοχή νέων τροφίμων, ενώ μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών τους γενικότερα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr