Δεν είναι λίγοι οι γονείς που θεωρούν ότι το παιδί τους δεν τρέφεται σωστά, δεν τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά ή τρώει πολλά γλυκά ή/και αλμυρά «ανθυγιεινά» σνακ.
Οι αιτίες για τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να ποικίλουν, καθώς οι διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των παιδιών επηρεάζονται από πλήθος παραγόντων.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η διαιτητική συμπεριφορά των γονέων, αν και ο ρόλος της συχνά υποεκτιμάται. Οι γονείς αποτελούν σημαντικά πρότυπα για τα παιδιά, τα οποία παρατηρούν και αντιγράφουν τις συμπεριφορές τους. Παράλληλα, τα παιδιά «ελέγχουν» κατά πόσο οι γονείς τηρούν αυτά που ζητούν από εκείνα να κάνουν, χωρίς μάλιστα να διστάζουν πολλές φορές να το επισημάνουν.

Έτσι, είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταναλώσει για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά όταν δε βλέπει τους γονείς του να τα καταναλώνουν. Αντίστοιχα, όταν ένας γονέας καταναλώνει συχνά γλυκά και αλμυρά σνακ, μπροστά στο παιδί, το πιθανότερο είναι ότι εκείνο θα αντιγράψει τη συμπεριφορά του.

Επομένως, στην προσπάθεια βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών του παιδιού σας, αναλογιστείτε και τις δικές σας συνήθειες και φροντίστε να δίνετε το «καλό παράδειγμα», υιοθετώντας και οι ίδιοι συμπεριφορές που επιθυμείτε να του «περάσετε».

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr