Η δυσκοιλιότητα είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους ψυχολογικούς ή διατροφικούς παράγοντες.
Συχνά, πρόκειται για μια στρεσογόνο και επώδυνη κατάσταση, η οποία ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

Παρακάτω θα βρείτε τρεις συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα:


Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη νερού και φυτικών ινών καθημερινά: Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών ή/και η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών αποτελούν συχνή αιτία εμφάνισης δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Συνεπώς, φροντίστε ώστε το παιδί σας να καταναλώνει αυξημένες ποσότητες υγρών καθημερινά, επιλέγοντας ως κύριο μέσο ενυδάτωσης το νερό και ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών, προσφέροντας ποικιλία φρούτων (φρέσκων και αποξηραμένων), λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης.

Δώστε έμφαση στην καθημερινή κατανάλωση πρωινού: Το πρωινό αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την πνευματική απόδοση των παιδιών. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, διεγείροντας το γαστροκολικό αντανακλαστικό. Επομένως, προετοιμάστε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό καθημερινά και βεβαιωθείτε πως υπάρχει διαθέσιμος χρόνος μετά την κατανάλωσή του, ώστε να μπορεί το παιδί σας να πάει στην τουαλέτα.

Ενθαρρύνετε και διευκολύνετε το παιδί σας να είναι σωματικά δραστήριο: Η άσκηση μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσπαθήστε να αυξήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του παιδιού σας, διαλέγοντας ένα άθλημα που το ευχαριστεί, συμμετέχοντας μαζί του σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση, αλλά και επιλέγοντας δραστήριους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα ή η χρήση ποδηλάτου, όσο συχνότερα γίνεται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr