Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται από το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο. Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης είναι περιορισμένες και περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι, το αυγό και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες.

Η παραδοσιακή δράση της βιταμίνης D είναι η ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου από το έντερο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι οι δράσεις της βιταμίνης είναι πολύ περισσότερες και περιλαμβάνουν την ομαλή αναπαραγωγή των κυττάρων, τη νευρομυϊκή ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράλληλα, σε άτομα με διαβήτη φαίνεται ότι η δράση της βιταμίνης D στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σε παιδιά και εφήβους με διαβήτη τύπου 1, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονταν με χαμηλή ινσουλινοευαισθησία και ανάγκη για μεγαλύτερη δόση ινσουλίνης προκειμένου να ρυθμιστεί η γλυκόζη αίματος. Επίσης, φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της βιταμίνης σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και αν αυτά βρεθούν χαμηλά, να συνίσταται διόρθωση τους με τη λήψη κατάλληλου συμπληρώματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή