Παραδοσιακές αγκινάρες με αρακά

Ένα κατεξοχήν μεσογειακό πιάτο. Παράλληλα, η αγκινάρα έχει την αποκλειστικότητα στην παροχή σιλυμαρίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών.
Η χρήση της συστήνεται σε άτομα με ηπατικές ή γαστρεντερικές διαταραχές, αφού περιέχει συστατικά που εξυπηρετούν την αποτοξίνωση του ήπατος και την καλύτερη πέψη.

Yλικά
12 μέτριες αγκινάρες
1 κιλό αρακάς
2 μέτρια καρότα
2 μεγάλες πατάτες
500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές
2 ματσάκια μαϊντανό
χυμό από 2 μικρά λεμόνια

Eκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ως εξής: αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σκληρά τους φύλλα. Στη συνέχεια, κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων τους, αφαιρούμε από τη μέση το χνούδι, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες κι έπειτα καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτα τις πατάτες. Τέλος, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο. Βάζουμε το Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές σε κατσαρόλα να κάψει. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε πρώτα το κρεμμύδι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Έπειτα ρίχνουμε τον αρακά και τις καρδιές αγκινάρας και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και βάζουμε όσο βραστό νερό χρειάζεται μέχρι να μισοσκεπαστούν. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά – δηλαδή για περίπου 45 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή : minervahorio.gr