Η προσθήκη του λουκάνικου μπορεί να χαλάει το μεσογειακό ταπεραμέντο της συνταγής, αλλά της προσδίδει περισσότερη πρωτεΐνη και την κάνει πιο χορταστική. Η επιλογή της γαλοπούλας γίνεται λόγω των χαμηλότερων λιπαρών της.

Υλικά για 4 μερίδες
350γρ φασόλια ξερά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 2 μέτριες ντομάτες
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
Χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
2 μέτρια λουκάνικα γαλοπούλας

Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια στο νερό να μουλιάσουν για 8-10 ώρες. Τα στραγγίζουμε, βάζουμε καθαρό νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και πάλι το νερό και προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει κατά 3 δάχτυλα τα φασόλια. Αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι πολτοποιημένο και 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το χυμό και τον πελτέ ντομάτας το αλάτι, λίγη πάπρικα και το πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσουν. Εντωμεταξύ, έχουμε κόψει τα λουκάνικα σε λεπτές ροδέλες, τα έχουμε αραδιάσει σε ένα ταψί και τα έχουμε ψήσει στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 5 λεπτά προτού να μαγειρευτούν τα φασόλια εντελώς, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψημένα λουκάνικα. Βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr