Παραδοσιακό γιουβέτσι με μοσχάρι στη γάστρα

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (μπούτι) χωρίς κόκκαλο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 συσκευασία κριθαράκι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας

2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας, και το τοποθετούμε σε μία γάστρα μαζί με το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με κλειστή τη γάστρα για 1 ώρα. Στη συνέχεια βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, αδειάζουμε τα υγρά από το κρέας και στη συνέχεια τοποθετούμε και πάλι το μισοψημένο κρέας στη γάστρα, το περιχύνουμε με το χυμό και τον πελτέ της ντομάτας, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και το κριθαράκι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε το κριθαράκι να απλωθεί σε όλη τη γάστρα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη γάστρα ξεσκέπαστη για 20 περίπου λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμη. Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr