Η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με την αθηροσκλήρωση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, δείχνει πως η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, σε άτομα μέσης ηλικίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.082 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 40-54 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο. Οι εθελοντές παρείχαν πληροφορίες αναφορικά με τη διαιτητική τους πρόσληψη για διάστημα 15 ημερών και χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τις συνήθειες κατανάλωσης πρωινού.

Συνολικά, το ποσοστό εμφάνισης αθηροσκλήρωσης βρέθηκε να είναι υψηλότερο μεταξύ των συμμετεχόντων που συνήθιζαν να παραλείπουν το πρωινό ή κατανάλωναν μόνο καφέ, χυμό ή κάποιο άλλο ρόφημα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που παρέλειπαν το πρωινό είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων και γλυκόζης, ενώ ήταν πιθανότερο να έχουν ένα συνολικά πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αποτελεί «δείκτη» ενός ανθυγιεινού προτύπου διατροφής και τρόπου ζωής, που με τη σειρά του συνδέεται στενά με τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr