Πασχαλινές διακοπές και διατροφή των παιδιών

Οι διακοπές του Πάσχα έφτασαν και μπορεί να «διαταράξουν» τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, προσφέροντας περισσότερους γευστικούς «πειρασμούς» και αλλάζοντας το καθημερινό τους πρόγραμμα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε σχολική ανάπαυλα.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να διατηρηθούν ορισμένες συνήθειες τις καθημερινότητας, ώστε η ξεκούραση των διακοπών να μη συνοδευτεί από πολλές διατροφικές ατασθαλίες.

Στις εν λόγω συνήθειες, ιδιαίτερα σημαντική θέση καταλαμβάνει το πρωινό, που δε θα πρέπει να παραλείπεται επειδή τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και ξυπνούν πιο αργά. Ειδικότερα, ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, αφενός μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και παράλληλα, να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα, έτσι ώστε το παιδί να μην ψάχνει τι να τσιμπολογήσει.

Ταυτόχρονα, στόχος θα πρέπει να είναι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων, που να περιλαμβάνει 3 κύρια και τουλάχιστον 2 ενδιάμεσα γεύματα, ενώ είναι σημαντικό η διαθεσιμότητα «ανθυγιεινών» σνακ να είναι περιορισμένη, αφού τα παιδιά, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είναι πιθανότερο να τα αναζητήσουν.

Όσον αφορά στα πασχαλινά γλυκά, αν και αποτελούν ένα σημαντικό έθιμο, καλό θα ήταν να «αντιμετωπιστούν» ως τρόφιμα που καταναλώνονται σε ειδικές περιστάσεις και να μη γίνουν καθημερινή συνήθεια για όλη τη διάρκεια των διακοπών. Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμη μπορεί να φανεί μια συζήτηση με τους παππούδες ή όποιον άλλο φροντίζει τα παιδιά τις ώρες που εργάζονται οι γονείς, ώστε να ακολουθήσουν τους ίδιους «κανόνες» αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr