Μια υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου παστίτσιου και ένας καλός τρόπος να βάλουμε τα λαχανικά στη διατροφή μας.

Για 6-8 μερίδες
500 γρ. μεγάλα πλακέ λαζάνια για παστίτσιο
1 κιλό φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
500 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών
500 γρ. ανθότυρο
200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές μαργαρίνη
3 φλιτζάνια ζεστό γάλα (άπαχο)
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Χοντροκόβετε το σπανάκι, το αλατίζετε καλά και το αφήνετε με το αλάτι σε ένα σουρωτήρι να μαραθεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το στύβετε με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά του και το αναμιγνύετε με τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, τη φέτα και το ανθότυρο θρυμματισμένα, την μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Στο μεταξύ φτιάχνετε τη μπεσαμέλ λιώνοντας σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη. Ρίχνετε το αλεύρι και μόλις ξανθύνει λίγο προσθέτετε το γάλα λίγο αλάτι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια απαλή κρέμα. Μισοβράζετε τα ζυμαρικά (η διάρκεια του χρόνου βρασίματος να είναι ο μισή από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου). Τα σουρώνετε και τα βάζετε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το 1/3 των φύλλων ζυμαρικών, αφού τα στραγγίξετε ένα ένα καλά και τα λαδώσετε. Ρίχνετε από πάνω το μισό μείγμα σπανακιού και το καλύπτεται με άλλη μία στρώση ζυμαρικών. Από πάνω βάζετε το υπόλοιπο σπανάκι και τελειώνετε με μια στρώση ζυμαρικών. Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ και την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα. Ψήνετε το παστίτσιο για περίπου 45 λεπτά και σερβίρετε αφού το αφήστε να κρυώσει για 20 λεπτά τουλάχιστον.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr