Υλικά
500γρ ελαιόλαδο
500γρ βούτυρο φυτικό ή μαργαρίνη
600 γρ ζάχαρη

6 αυγά
5 κουταλάκια του γλυκού baking powder
¾ ποτηριού γάλα χαμηλών λιπαρών
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή ρούμι
5 βανίλιες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης

Εκτέλεση
Χτυπάμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά και μετά το κονιάκ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με ανακατεμένο σε αυτό το baking powder και φτιάχνουμε μια αφράτη ζύμη.
Πλάθουμε με τα χέρια μας κουλουράκια σε ότι σχήμα μας αρέσει, τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα περνάμε με ένα πινέλο με αυγό καλά χτυπημένο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr