Παχυσαρκία της μητέρας και κίνδυνος εμφάνισης αυτισμού στο παιδί

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, δείχνει πως τα παιδιά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο
εμφάνισης αυτισμού, σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται από υγιείς μητέρες, φυσιολογικού σωματικού βάρους. Τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται ότι συνηγορούν στην επικρατέστερη μέχρι τώρα θεωρία για τον αυτισμό, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος εμφανίζεται πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 2.734 μητέρες και παιδιά που γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1998-2014. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με το βάρος της μητέρας πριν την έναρξη της κύησης και το ιστορικό εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, παρακολούθησαν τα παιδιά από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καταγράφοντας τα περιστατικά εμφάνισης αυτισμού.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως ο κίνδυνος εμφάνισης αυτισμού ήταν περισσότερες από 4 φορές υψηλότερος μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος και στα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν παχύσαρκες κι εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η παχυσαρκία και ο διαβήτης ενδεχομένως συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτισμού δεν είναι κατανοητοί. Σε γενικές γραμμές, τόσο η παχυσαρκία όσο και ο διαβήτης προκαλούν στρες στον οργανισμό, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία της μητέρας πιθανόν να συνδέεται με εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο του εμβρύου. Από την άλλη, έχει προταθεί πως οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να σκεφτούν πως η ύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη δε συνδέεται μόνο με τη δική τους υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές και στο βρέφος.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr