Πείτε όχι στη χοληστερόλη ξεκινώντας από το πρωινό

Το πρωινό γεύμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Η κατανάλωσή ενός σωστού πρωινού

έχει συσχετιστεί με καλύτερο αίσθημα κορεσμού κατά την υπόλοιπη ημέρα, λιγότερο τσιμπολόγημα, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη στην προσπάθεια τους να την μειώσουν. Στον αντίποδα η έλλειψη πρωινού ή η επιλογή ανθυγιεινών επιλογών, ιδιαιτέρως εκτός σπιτιού, μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό μας, φορτώνοντάς τον με πολλά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι.

Ιδιαιτέρως όσον αφορά τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, είναι σημαντικό να έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή επιλογές που θα μας βοηθήσουν να τη μειώσουμε. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες από αυτές :

• Φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης με ταχίνι (με ή χωρίς μέλι).
• Φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα.
• Φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης με τυρί τύπου cottage και βραστή γαλοπούλα.

Η επιλογή των φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης έχει να κάνει με την περιεκτικότητά τους σε β γλυκάνες. Οι β γλυκάνες βρώμης είναι διαλυτές φυτικές ίνες και αποτελούν δραστικό συστατικό το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης.
Τρία γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%. Κάθε μερίδα έξι φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης. Εντάξτε τες στην καθημερινή σας διατροφή και θα έχετε έναν σημαντικό διατροφικό σύμμαχο στη μάχη κατά της χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr