Δεν είναι light αλλά λόγω των υλικών που χρησιμοποιούμε έχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από ένα αντίστοιχο πιάτο με πολλές κρέμες γάλακτος και πιο παχυντικά τυριά.
Μπορούν να δώσουν το κάτι διαφορετικό, ακόμα και στη δίαιτά σας.

Υλικά για 1 μικρό πυρέξ
250γρ πένες μικρές
½ φακελάκι ανάμικτα κατεψυγμένα λαχανικά
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 ποτήρια γάλα χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 αυγό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
400γρ ανάμικτα τριμμένα τυριά χαμηλών λιπαρών (gouda, ρεγγάτο, κασέρι)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη πασπαλίζοντάς τις με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι και το αυγό, τα οποία έχουμε προηγουμένως ανακατέψει καλά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αναμιγνύουμε με τις πένες, το μαϊντανό και τα 300γρ των τυριών. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα πυρέξ και από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr