Υλικά
2 ματσάκια σπανάκι, πλυμμένα
300 γρ. πένες
1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
1/3 φλ. καρύδια, σπασμένα και καβουρδισμένα
1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι και και χονδροτριμμένο πιπέρι
570 γρ. τοματίνα, κομμένα στα δύο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε αλατισμένο νερό. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε
μπόλικο παγωμένο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι για να παραμείνει κρύο.2. Μέσα στο νερό που βράζει, ρίχνουμε λίγο λίγο το σπανάκι και ανακατεύουμε, για
περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μεταφέρουμε το σπανάκι στο σουρωτήρι, στο παγωμένο νερό.
Διατηρούμε στην άκρη το βραστό νερό. Αφήνουμε το σπανάκι να κρυώσει καλά και ύστερα
το βγάζουμε με το σουρωτήρι και το σουρώνουμε πολύ καλά. Βράζουμε τις πένες στο νερό που κρατήσαμε από το σπανάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώσπου να γίνουν al dente. Φυλάμε μισό φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Σουρώνουμε αμέσως τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.. Χτυπάμε στο multi το σπανάκι, την τριμμένη παρμεζάνα, τα καρύδια, το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, ώσπου να μετατραπούν σε ένα μείγμα, που θα μοιάζει με πέστο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 1/4 του φλιτζανιού νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμη, ώσπου το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αλατωπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα τοματίνια και το πέστο στις πένες. Καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το νερό που είχαμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλατοπίπερο αν χρειάζεται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr