Πέντε βασικά βήματα για καλή εντερική λειτουργία

Η εξασφάλιση καλής εντερικής λειτουργίας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την πρόληψη της εμφάνισης νοσημάτων του πεπτικού συστήματος, καθώς και τη διατήρηση μιας

καλής ποιότητας ζωής, χωρίς ενοχλήσεις και δυσάρεστα συμπτώματα. Η διατροφή και οι συνήθειες της καθημερινότητας συνδέονται στενά με τη λειτουργία του εντέρου, με πολλούς παράγοντες να λειτουργούν βοηθητικά και άλλους επιβαρυντικά. Στη συνέχεια, θα δείτε ποιες συνήθειες συμβάλλουν στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες, είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από την καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, καθώς και την τακτική επιλογή οσπρίων.

Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, προάγοντας έτσι την κινητικότητα του εντέρου. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως σημαντική προϋπόθεση για την ευεργετική δράση των φυτικών ινών είναι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Έτσι, η πρόσληψή τους θα πρέπει να συνδυάζεται με υψηλή κατανάλωση νερού και υγρών, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας.

Από την άλλη, ιδιαίτερα βοηθητική μπορεί να είναι η κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία προάγουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του, καθώς και το πρωινό γεύμα, που διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό. Τέλος, η συστηματική άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr