Περπάτημα και μακροζωία

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, δείχνει πως η αύξηση της κίνησης συνδέεται με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης,

ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την αρχική φυσική κατάσταση.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 316.137 ενήλικες ηλικίας 18-74 ετών.

Συνολικά, κάθε μονάδα αύξησης της φυσικής κατάστασης φάνηκε να συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και της συχνότητας εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κατά 2.8% και 3.2%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης βρέθηκε να είναι ωφέλιμη για άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από τα αρχικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στο γυμναστήριο και να ασκούνται σε υψηλή ένταση για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς για τους περισσότερους αρκεί λίγη περισσότερη κίνηση μέσα στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η χρήση της σκάλας, το περπάτημα μέχρι τη δουλειά ή η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να αξιολογούν τη φυσική κατάσταση στο πλαίσιο της παρακολούθησης των ασθενών τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr