Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health, δείχνει ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, συγκριτικά με όσα μετακινούνται με αυτοκίνητο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 2.171 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Για την αξιολόγηση της σύστασης σώματος των παιδιών, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις του σωματικού λίπους και της μυϊκής μάζας, ενώ προσδιορίστηκαν και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Συνολικά, τα παιδιά που μετακινούνταν από και προς το σχολείο με τα πόδια ή με ποδήλατο βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίστοιχα, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που έκαναν οργανωμένη άσκηση καθημερινά είχαν σημαντικά υψηλότερη μυϊκή μάζα από εκείνα που δεν ασκούνταν κάθε μέρα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό σωματικού λίπους.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως είναι σημαντικό να αναπτυχθούν παρεμβάσεις που θα προωθούν τόσο την τακτική άσκηση όσο και τη δραστήρια μετακίνηση, που αποτελεί μια εύκολη αλλαγή η οποία μπορεί ωστόσο να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr