Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια σημαντική κατηγορία τροφίμων τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στο να προμηθεύουμε από νωρίς μέσα στην ημέρα τον οργανισμό μας με απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του συστατικά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό τα δημητριακά πρωινού που θα επιλέγουμε να πληρούν κάποια βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά.

Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά :

-Υδατάνθρακες για ενέργεια
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό συστατικό των δημητριακών. Είναι απαραίτητοι για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, καθώς αποτελούν την κυριότερη και πιο άμεση πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Μετά από μια πολύωρη νηστεία, λόγω του βραδινού ύπνου, τους χρειαζόμαστε οπωσδήποτε.

-Πρωτεΐνη
Αρκετά δημητριακά, ιδιαιτέρως όσα περιέχουν και βρώμη, εμπεριέχουν κάποια ποσά φυτικής πρωτεΐνης. Η παρουσία της πρωτεΐνης βοηθάει εκτός των άλλων να μην έχουμε απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας μετά το γεύμα και να χορταίνουμε καλύτερα.

-Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στον έλεγχο των αυξομειώσεων του σακχάρου, στη βελτίωση της υφής των κοπράνων και τη διευκόλυνση των κενώσεων. Καθημερινά χρειαζόμαστε 25-35γρ. φυτικών ινών. Τις αδιάλυτες θα τις βρούμε εκτός των άλλων σε δημητριακά από το σιτάρι ολικής αλέσεως ενώ τις διαλυτές σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά όπως η βρώμη.

-Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Είναι το μεταβολικό κλειδί για να έχουμε ενέργεια στο σώμα. Βοηθούν τη μετατροπή των διαφόρων θρεπτικών συστατικών σε απλούστερες μορφές και την παραγωγή ενέργειας από το μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού μας.

-Χαμηλά λιπαρά
Είναι σημαντικό τα δημητριακά που θα επιλέξουμε να είναι χαμηλά σε λιπαρά. Αυτό θα το διαπιστώσουμε διαβάζοντας την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης, όπου καλό θα είναι τα δημητριακά να έχουν κάτω από 10 γραμμάρια λιπαρών στα 100 γρ. προϊόντος.

Από όλα τα παραπάνω γεννάται εύλογα το εξής ερώτημα : Ποια δημητριακά θα μου δώσουν όλα αυτά τα συστατικά; Η απάντηση σε αυτό είναι

1.Η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως.
2.Ο συνδυασμός δύο ειδών δημητριακών όπως για παράδειγμα το σιτάρι και η βρώμη ολικής αλέσεως, θα μας δώσει σημαντικά ποσά και διαλυτών αλλά και αδιάλυτων φυτικών ινών, καθώς επίσης και ικανοποιητικά ποσά πρωτεΐνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr