Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής

Η καλύτερη ώρα για τη λήψη συμπληρωμάτων είναι συνήθως μετά τα γεύματα καθώς τα θρεπτικά συστατικά των συμπληρωμάτων απορροφώνται καλύτερα παρουσία και άλλων τροφίμων στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Στον κανόνα αυτόν υπάρχουν και εξαιρέσεις, π.χ. τα συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να καταναλώνονται με άδειο στομάχι, άρα συνίσταται η κατανάλωσή τους το πρωί.
Η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων είναι πιο αποδοτική όταν λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, δεν αποθηκεύονται, μεταβολίζονται γρήγορα και απομακρύνονται σύντομα από τον οργανισμό.
Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο η συμπληρωματική δόση να χωρίζεται σε τρία τμήματα που λαμβάνονται μετά τα γεύματα ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες για τη διατήρηση υψηλών των συγκεντρώσεων των βιταμινών στο αίμα.
Τα μέταλλα είναι απαραίτητο να λαμβάνονται παράλληλα γιατί βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.
Αν είναι απαραίτητο να ληφθούν τα συμπληρώματα σε μία και μόνο φορά ημερησίως, το καλύτερο είναι να ληφθούν αμέσως μετά το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr