Ποιά η σημασία της σωστής ξεκούρασης μετά από την άσκηση

Μια πρόσφατη ερευνά δίνει μια καθησυχαστική απάντηση στους…..μανιακούς με την γυμναστική: Μια μικρή ανάπαυλα από την άσκηση, θεωρείται όχι απλά απαγορευτική αλλά αντιθέτως, επιβεβλημένη.
Σύμφωνα με την ερευνά, οι αθλητές, θα πρέπει να επιβάλλουν στον εαυτό τους έστω και αναγκαστικά την ξεκούραση της μίας ημέρας, χωρίς να φοβούνται πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφικό για την έως τώρα σκληρή προπόνησή τους. Ακόμη και οι πιο έμπειροι αθλητές, γνωρίζουν τον «χρυσό κανόνα» της ξεκούρασης. Κανόνας, που ισχύει, όχι μόνο για όσους κάνουν πρωταθλητισμό αλλά και για αυτούς, που εδώ και χρόνια ακολουθούν με συνέπεια ένα πρόγραμμα ασκήσεων.

Κάθε οργανισμός, χρειάζεται λίγο χρόνο, για να αφομοιώσει τις αλλαγές στο σώμα του, που προέρχονται από την άσκηση. Αν αυτός ο χρόνος, δεν δοθεί, τότε το πιθανότερο είναι πως ο αθλούμενος θα κουραστεί, δεν θα μπορεί πλέον να αποδίδει με τον ίδιο τρόπο και θα ακολουθήσουν τραυματισμοί και κακώσεις, που θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Πόσο θα πρέπει όμως να διαρκεί η ξεκούραση και τι γίνεται στην περίπτωση, που επιθυμούμε να ξεκουραστούμε λιγάκι παραπάνω;

Στο διάστημα αυτό των «διακοπών» από τη γυμναστική, ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες, να αυξήσει τα επίπεδα των υγρών του σώματος αλλά και να αφομοιώσει τις αλλαγές, που έχουν προκύψει με τη γυμναστική. Και το βασικότερο: Ο αθλούμενος, θα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου, που έχει στερηθεί εξαιτίας της γυμναστικής, προσφέροντας ένα ακόμη «δώρο» στον κουρασμένο οργανισμό του.

Όμως, επειδή και η ανάπαυλα έχει τα όριά της, φροντίστε να μην το παρακάνετε στην αποχή από τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Περίπου από 24 έως 72 ώρες, αποτελούν το ιδανικό διάστημα για την ανάπλαση και αναδόμηση ενός καλογυμνασμένου οργανισμού, προκειμένου ο ασκούμενος να επωφεληθεί από την ξεκούραση, που τόσο έχει στερηθεί ο οργανισμός του, αλλά και να μην «χαλαρώσει» σε τέτοιο βαθμό, που να δυσκολευτεί να ξαναμπεί στους ρυθμούς της προπόνησής του. Διαφορετικά, αν η ξεκούραση, ξεπεράσει τις 3 ημέρες, εγκυμονεί ο κίνδυνος, ο ασκούμενος να αρχίσει να προτιμά τον καναπέ από το τρέξιμο…

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr