Ποια η θέση του ροφήματος της βαλεριάνας στη διαχείριση του άγχους

Η βαλεριάνα, ή αλλιώς Valeriana officinalis, είναι ένα μικρό φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη και στην Ασία ενώ απαντάται και στη Νότια Αμερική. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη “valere”, η οποία σημαίνει υγεία και δύναμη δηλώνοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στο παρόν βότανο ήδη από την Αρχαία Ελλάδα.

Τόσο ο Ιπποκράτης όσο και ο Γαληνός έχουν αναφερθεί στις θεραπευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου βοτάνου. Σήμερα, η βαλεριάνα συστήνεται για τη διαχείριση προβλημάτων ύπνου, άγχους και ήπιας κατάθλιψης.

Παρόλα αυτά, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ του βοτάνου και της αϋπνίας, με τα αποτελέσματα να μην είναι και ιδιαίτερα θετικά. Επίσης, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της έναντι της κατάθλιψης.

Η χρήση της για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από 4-6 εβδομάδες μπορεί να επιφέρει κάποιες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα και διαταραχές στο στομάχι.

H βαλεριάνα είναι ένα βότανο που μπορεί να παρέχει οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσθετες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν για να τα επιβεβαιώσουν.

Έως τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προβαίνουμε σε υπερβολικές καταναλώσεις της για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr