Ποια είναι τα διατροφικά χαρακτηριστικά του ελληνικού καφέ χωρίς καφεΐνη

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγαπούν τον ελληνικό καφέ αλλά αποφεύγουν την καφεΐνη.

Έτσι, είτε λόγω κάποιας ενδεχόμενης ευαισθησίας είτε λόγω ειδικών καταστάσεων όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός, είτε λόγω προβλημάτων ύπνου κ.α. θεωρούν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν τον αγαπημένο τους ελληνικό καφέ. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, καθώς υπάρχει ελληνικός καφές decaf, χωρίς δηλαδή καφεΐνη.

Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική και εξίσου γευστική επιλογή. Η μέθοδος με την οποία αφαιρείται η καφεΐνη από τον καφέ ονομάζεται αποκαφεϊνοποίηση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίηση. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αυτή που χρησιμοποιείται για τον ελληνικό καφέ και αναγράφεται πάνω στη συσκευασία, είναι η πιο φυσική, καθώς γίνεται μόνο με τη χρήση νερού.

Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε νερό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία, σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα καφεΐνης που προκύπτει απομακρύνεται ενώ οι κόκκοι του καφέ, απαλλαγμένοι πια από την καφεΐνη, χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν το εκχύλισμά τους , γεμάτο από γεύσεις και άρωμα, που θα μετατραπεί σε ελληνικό καφέ. Η διαδικασία αυτή της απομάκρυνσης της καφεΐνης, δεν επηρεάζει καθόλου τα υπόλοιπα οργανοληπτικά αλλά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του καφέ.

Τα αντιοξειδωτικά του για παράδειγμα παραμένουν αναλλοίωτα. Για αυτό και πολλές επιστημονικές μελέτες πιστοποιούν ότι τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ παρέχουν οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας.
Όσοι λοιπόν προτιμούν τον ελληνικό καφέ μπορούν να τον απολαμβάνουν και χωρίς καφεΐνη , διατηρώντας τη γεύση, το άρωμα αλλά και τα οφέλη του για την υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr