Ποια είναι τα πιο διαιτητικά εορταστικά γλυκά

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά δεν υπάρχουν. Για αυτό και οι ειδικοί που ασχολούνται με τη διατροφή αυτές τις ημέρες κάνουν λίγο πίσω … Ωστόσο, όπως ένα ρητό λέει … η δόση κάνει το δηλητήριο.

Για αυτό μπορεί να φάμε και κανένα γλυκό παραπάνω στις γιορτές, ωστόσο είναι σημαντικό να κρατιέται κάποιο μέτρο και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για αυτό :

Μην τα έχετε συνεχώς μπροστά σας. Φροντίστε να μην έχετε συνεχώς την πιατέλα με τα γλυκά στο τραπέζι σας, αλλά εμφανίστε τη όταν έχετε καλεσμένους. Έτσι, θα αποφύγετε τη συνεχή έκθεσή σας σε αυτά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Φτιάξτε τα μόνοι σας με αγνά υλικά: Προτιμήστε να φτιάξετε τα δικά σας μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας των υλικών. Επιπλέον, δοκιμάστε μικρές παραλλαγές στη συνταγή, μειώνοντας ελαφρώς τη ζάχαρη και τις λιπαρές ύλες και φτιάξτε μικρότερα σε μέγεθος γλυκά, για να μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για αυτά καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα.

Επιλέξτε … μελομακάρονο: Αν αγοράσετε τα γλυκά σας από φούρνο ή ζαχαροπλαστείο επιλέξτε «κλασσικά» μελομακάρονα, αντί για κουραμπιέδες τις πιο σύγχρονες εκδοχές τους με γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας.

Φάτε τα σωστά : Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ένα γλυκό μετά από κάποιο γεύμα και όχι μόνο του σαν ενδιάμεσο σνακ, καθώς στη δεύτερη περίπτωση, η απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» ινσουλίνης, οδηγώντας τελικά σε εμφάνιση εντονότερου αισθήματος πείνας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr