Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να αποφεύγεται όταν παίρνετε φάρμακα

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών είναι το αποτέλεσμα παραγόντων που έχουν να κάνουν τόσο με τα ίδια τα φάρμακα και τα θρεπτικά συστατικά όσο και με την ιδιαιτερότητα του ατόμου που τα λαμβάνει.
Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορεί να κάνουν ένα φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό, να ενισχύσουν τη δράση του φαρμάκου ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ορισμένων φαρμάκων που ελαττώνουν τη δραστικότητα βιταμινών και μετάλλων.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλληλεπιδράσεων που ποικίλουν σε ένταση και σημασία. Οι ασθενείς συχνά δεν αναφέρουν στο γιατρό ή το φαρμακοποιό τους για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών/μετάλλων ή θεωρούν ότι τα συμπληρώματα αυτά είναι ακίνδυνα και άσχετα με τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Λόγω της πιθανότητας αλληλεπίδρασης, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς όχι μόνο για τις αλλεργίες στα φάρμακα αλλά και για τις βιταμίνες ή μέταλλα που λαμβάνουν καθημερινά.
Λίγα είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ακριβείς ή πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-βιταμινών ή φαρμάκων-μετάλλων.
Ορισμένες χαρακτηριστικές αλληλεπιδράσεις, ιδιαίτερα όταν οι προσλήψεις από τα συμπληρώματα είναι υψηλές, προκύπτουν από την ταυτόχρονη λήψη:

– Βιταμίνης Ε και ασπιρίνης που οδηγεί σε προσθετικό αντιθρομβωτικό αποτέλεσμα

– Βιταμίνης Ε ή Βιταμίνης Κ και ουαρφαρίνης (κλασικό αντιπηκτικό) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας

– Νιασίνης και στατινών (υπολιπιδαιμικά φάρμακα) που αυξάνει τον κίνδυνο μυοπάθειας και ραβδομυόλυσης

– Ασβεστίου και τετρακυκλινών (αντιβιοτικά) που οδηγεί σε ελαττωμένη δραστικότητα του φαρμάκου και πιθανή αποτυχία του αντιβιοτικού

– Ασβεστίου και κορτιζόλης (αντιφλεγμονώδες) που ελαττώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μπορεί να επιδεινώσει την οστεοπόρωση

– Ασβεστίου, Σιδήρου ή Μαγνησίου και λεβοθυροξίνης (φάρμακο-ορμόνη για τον υποθυρεοειδισμό) που οδηγεί σε ελαττωμένη δραστικότητα του φαρμάκου και αυξάνει τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού

– Σιδήρου και μεθυλντόπα (χρήση και ως αντιυπερτασικό) που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της υπέρτασης

– Καλίου και αντιυπερτασικών φαρμάκων που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία.

– Συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων που περιείχαν τις βιταμίνες C, Ε, β-καροτένιο και σελήνιο και σιμβαστατίνης (υπολιπιδαιμική αγωγή) μπορεί να αναστείλει την ευεργετική επίδραση του φαρμάκου στην καλή (HDL) χοληστερόλη ασθενών με καρδιοπάθεια.

Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι οι παρασκευαστές των διατροφικών συμπληρωμάτων δεν υποχρεούνται να εκτιμήσουν/εξετάσουν το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης με φάρμακα, ωστόσο υπάρχει διεθνώς η σκέψη να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αναφορά των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να προκαλεί η αλληλεπίδραση διατροφικών συμπληρωμάτων – φαρμάκων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr