Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της γυμναστικής με ελλειπτικό

Το ελλειπτικό αποτελεί ίσως μετά το διάδρομο μια από τις πιο συχνές επιλογές για αερόβια γυμναστική με όργανο. Ας δούμε αναλυτικά τα θετικά και τα αρνητικά του.

Θετικά

Ευελιξία: Τα περισσότερα ελλειπτικά μηχανήματα είναι πλέον εξοπλισμένα με κινητές λαβές, που σας επιτρέπουν να ασκείτε το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος ταυτόχρονα.

Kίνηση: Η άσκηση πάνω σε ένα μηχάνημα step επιτρέπει στο σώμα σας να μιμηθεί την κίνηση όπως όταν τρέχετε, χωρίς να προκαλεί την έντονη επίδραση στις αρθρώσεις σας, όπως γίνεται στον διάδρομο.

Δύναμη: Με την επιλογή ακόμα και του διασκελισμού σε αντίστροφη κατεύθυνση, τα μηχανήματα step, πλέον μπορούν να ενεργοποιήσουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ασκήσεις με «καθίσματα», προσφέροντας μια ποικιλία.

Tip: Το μηχάνημα για step ενδείκνυται για υπέρβαρους ανθρώπους, για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Αρνητικά

Αρθρώσεις: Αν και στα μηχανήματα step η πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις είναι σαφώς μικρότερη, προλαμβάνοντας έτσι τραυματισμούς, υπάρχει ένα σαφές μειονέκτημα σε σχέση με τους διαδρόμους. Επειδή τα πετάλια δεν ακουμπούν στο έδαφος, στερούνται την επίδραση που έχει το βάρος σας κατά την εκτέλεση της άσκησης. Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ότι μπορεί μεν να μην τραυματίζεστε εύκολα, αλλά μειώνετε την απόδοσή σας, λόγω έλλειψης βάρους.

Ασφάλεια: Στον τομέα ασφάλεια το ελλειπτικό μηχάνημα είναι σαφώς καλύτερο από το διάδρομο, καθώς χρησιμοποιούνται οι λαβές, αλλά μόνο οι ειδικοί του «αθλήματος» μπορούν να προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς αυτές, κάτι που αποφέρει μάλιστα καλύτερα αποτελέσματα.

Στάση σώματος: Και στα ελλειπτικά μηχανήματα, όπως και στους διαδρόμους, η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη στάση του σώματος. Ειδικά μάλιστα στα step, η στάση μπορεί να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την έντονη κλίση προς τα μπροστά. Η κλίση του σώματος σε αυτά τα μηχανήματα είναι σχεδόν απαγορευτική.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr